Ma 2018. APRIL 23., Béla napja van. Holnap György napja lesz.
Címlap Anglo-Núbiai fajtáról

PostHeaderIcon Anglo-Núbiai fajtáról

A honlap minden látogatójának szeretnénk röviden bemutatni az angol- núbiai kecske fajtát.

Ezt a szép és érdekes fajtát Nagy-Britanniában tenyésztették. Az  alapító  kecskevonal az Indiából származó „Jumna Pari''és egy helyi angol fajtaváltozat volt.  Ezután tovább keresztezték „Aras' Zaraibi " Egyiptomban tenyésztett változattal.  Így lett a hibrid neve Anglo-núbiai, melynek első hivatalos  törzskönyvbe vétele   1913-ban történt.

A legfőbb előnye ennek a fajtának az értékes beltartalmi értékkel rendelkező  magas tejhozam. Erre a fajtára jellemző, hogy a tejen nem érezhető semmilyen mellék illat. Nagyon finom és kicsit tejszín ízű, nagyon magas zsír és fehérje tartalom jellemzi, azért tökéletesen lehet használni sajt és vaj készítéséhez. Az anglo-núbiai kecske nagyon jó ,,hangulatú " állat, ragaszkodik a gazdihoz, azért is nem alkalmas nagy nyájban tartáshoz. Meg kell jegyezni, hogy az anglo-núbiai kecskék nem mutatnak olyan intenzív tartós illatot mint az egyéb kecske fajták.

Külső tulajdonságai a hosszú lógó fülek, kifejező római orr és hosszú, karcsú lábak. Rövid, puha tapintású  színes szőrzet, fehér, barna-fekete, árnyalatokkal. De a leginkább szemet gyönyörködtető egyedek a márványos színváltozattal rendelkezők.

A kecsketej által bizonyított terápiás hatás olyan betegségeknél, mint például vérszegénység, ekcéma, hörghurut és tüdőgyulladás, hepatitisz, bélrendszeri problémák, a rák,  gyomor, és egyéb betegségek.

A kecsketej rendszeres fogyasztása  jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére, ideális az idősek és a gyermekek számara, különösen azoknak, akik lisztérzékenyek.  Ezt a terméket be kell vonni az étrendben mindazoknak, akik értékelik az egészséges táplálkozást, és ezáltal az egészséges életmódot.

A kecsketej nem olyan termék, amely Magyarországon népszerű a sok negatív sztereotípiának köszönhetően. Tartalmaz sok olyan anyagot, amelyek rendelkeznek jótékony hatással az emberi szervezetre,a  megfelelő működéséhez. A kecsketej szerkezetéből adódóan, - szemben a tehéntejjel- jobban felszívódik az emberi szervezetben, betegségek kezeléseire és azok preventív védekezésire kiválóan alkalmas. Szépségéről híres egyiptomi királynő Kleopátra, a kecsketejes fürdőnek köszönhette az alabástrom bőrt. A kedvező tulajdonságainak következtében kedvelt termék a bio boltokban, és a kozmetikai cégek fontos alapanyaga.